Blog / Podcast

Zakaj ni dovolj, da nekaj slišimo/preberemo?

Razlika med vedeti, se zavedati in to živeti…

Je zelo velika.

Vedenje se zgodi, ko določene informacije slišiš, prebereš, raziskuješ…tudi večkrat. Imaš jih »shranjene« na nivoju mentala, ki je hiter in operira z vsem in ve. Iz mojih izkušenj je to še zeloo daleč od kakšne resnične spremembe v življenju.

Zavedati se, zame pomeni, da sem glede določenih vsebin dobila že toliko IZKUŠENJ, da se je ob tem spremenilo moje zavedanje sebe in naučenega. Vstopilo je v moj sistem kot nadgradnja na vseh nivojih- umskem, čustvenem, duhovnem, fizičnem. Kaj je naredilo to razliko od vedenja? Konkretno poglabljanje onstran uma (tudi v predelovanje nezavednih vsebin, skozi občutke, ne mimo njih do globljih ravni itd.) in doživljajsko učenje (učenje skozi in preko izkušenj življenja).

In šele za tem, so ponavadi te nove vsebine toliko utelešene, da človek začne drugače ŽIVETI. Začne izbirati nove strategije v življenju iz drugega prostora v sebi, ki je nastal ob Zavedanju in postanejo njegova nova realnost, ne več samo samo informacije na umu (vedenje).

Osebno sem šla čez več kot 250 individualnih psiholoških terapij, več kot 8 let že redno vlagam v učenje nenasilne komunikacije (več kot 50 dni seminarjev), šla skozi postopke preseganja strahov enega za drugim, neštetokrat, presegla ogromno nekonstruktivnih vzorcev, tako da sem se z njimi soočila tukaj in sedaj in še ne morem reči, da sem na koncu. Živim pa zelooo drugače.

In žal ne kupim, ko mi kdo po parih dneh seminarjev ali pa prebranih knjigah reče, da je to pa že videl in že bil in že ve.
Vedno se mi zdi na mestu vprašanje (ki si ga postavljam tudi sebi, da ne bo pomote):  Koliko od tega živiš? Vsak dan, z otroci, partnerjem, prijatelji, strankami, sam/a s sabo. To je zame šele pravo merilo napredka.

In ja, za take stvari nas večina potrebuje večkrat »slišati«, vsaj enkrat zares doživeti in poglobiti ter vložiti voljo, akcijo in vztrajnost za to tudi v življenju spremeniti/nadgraditi.

Delo na sebi je delo, ne intelektualizacija.

Zame se napredek meri v stanju zavedanja Sebe in izpolnjenosti v vsakdanjem življenju, ne v širini informacij mentala.
Četudi ni z njimi nič narobe, so zame le prva točka.

Zavedanje tega pomaga, da se tu ne ustavimo.