Blog / Podcast

Vaja 200 želja- ko so želje odskočna točka za samospoznavanje

Nekateri duhovni pristopi označujejo želje kot slabe, saj naj bi nas vodile v iluzijo navideznih zadovoljitev in k iskanju izpolnjenosti zunaj nas, kjer se strinjam, da res ni mogoča.

Obenem pa so naše želje iz mojega vidika (in vidika nekaterih drugih duhovnih praks)  samo del vsega, kar sestavlja naš jaz, nekaj, skozi kar se želi izražati naš potencial, nekaj, kar napaja čista živost Zavesti in ni z njimi nič narobe, če se le ne pehamo za minljivimi stvarmi brez zavedanja o tem, kaj jih prav zares napaja.

Z vajo sem se prvič srečala na Akademiji TCT® cca 10 let nazaj in vsake toliko let jo ponovno naredim (sedaj že v četrto).
Ker mi to pomaga slediti živosti življenja v sebi, ohranjati fokus navnoter in ločiti potrebe od strategij. Zanimivo je pogledati liste za nazaj in videti, koliko želja se je vmes dejansko uresničilo, koliko sem ji prerastla in kako nekatere ostajajo skozi leta še kar žive. 🙂

Če bi še kdo rad prevetril svojo notranjost, poglobil zavedanje sebe, pomagal poiskati fokus, ki izhaja od znotraj in se tako manj “izgubljal” na zunaj, delim vajo tudi z vami. 🙂

VAJA 200 želja: Napotek za izvedbo

Na list papirja s črtami v vsako vrstico napišite po eno željo, ki vam pade na misel. Zajemite vsa področja vašega življenja (partnerstvo, družina, služba, konjički, osebni razvoj, šport, prehrana), kar koli vam pade na pamet. Želje so lahko tudi še iz preteklosti, če so le za vas še realne (torej, če si jih še želite). Napišite tudi tiste, ki vam bodo absurdne, se jih morda sramujete, si jih težko sploh priznate. Tega ne bo bral nihče (razen, če mu ne boste sami dali v branje), to je le vaše osebno, zato vam svetujem iskrenost. Vzemite si čas več dni za fokus na svoje želje dokler se jih ne nabere cca 200.

V pomoč pri oblikovanju želja so vam lahko naslednja vprašanja:

– Kaj si želim/bi si želel/a, če bi bilo čisto vse, vendar res čisto vse mogoče?

– Po čem hrepenim trenutno v življenju?

– Kaj si še želim na določenem področju?

Ko napišete 200 želja se za vsako posebej vprašajte: Kaj bi imel/a, če bi imela to? Kaj bi mi to notranje dalo?

Iz 200 želja se tako počasi začnejo ponavljati globlje potrebe in pridete na precej manj želja ali pa že potreb. Izpišite samo vse različne in se potem za vsako od teh ponovno vprašajte kaj bi imeli, če bi imeli to. Korak je zaključen, ko je tisto kar bi dobili neka vaša notranja vrednota, kvaliteta oz. potreba. Če imate težave s prepoznavanjem in imenovanje, imate spisek potreb tudi na moji spletni strani tukaj.

Na koncu ostane različnih cca 5-10 globljih potreb. Vse tiste želje/strategije so težile k zadovoljitvi teh potreb. Sedaj, ko imate fokus na noter, pa se lahko za vsako potrebo zavedno vprašate- kako bi lahko to potrebo najlažje in najboljše zadovoljil, kaj bi naredil/a v življenju, da bi čutila več tega v sebi.

Kaj bi spremenil/a, da bi moje življenje bolj odražalo, to kar mi je zares pomembno? In poiščete tako nove strategije, ki vam bodo dejansko doprinesle bolj, kot bi prejšnje. Predvsem pa se ne izgubljate v željah ali frustraciji, ker jih ne morete zadovoljiti, temveč jih zavestno uporabite za več izpolnjenosti in bolj jasno pot naprej. 🙂

Vaja zahteva čas, se strinjam, vendar kdo vam bo pa namenil čas za delo na sebi, če ga ne boste sami.

🙂