Blog / Podcast

“Nočem”, je beseda ki osvobaja (vaja za jačanje mej)

Ena izmed posledic razvojne travme (ali nepredelanih medgeneracijskih travm)  je porušen občutek za svoje meje, za svojo voljo, za svojo avtonomijo.

 

Ta se včasih poruši do te mere, da ga oseba niti ne zazna in šele kasneje ugotovi, da nekaj ni bilo v skladu z njo. V primeru manjšega zanikanja sebe zaznava ostane, a je zraven močan strah pred odzivom in izgubo ljubezni, katero je morda kot otrok doživljala, če se je postavljala zase.

Za vse, ki ste prevečkrat rekli ja na svoj račun, ne glede ali zato, ker ga niste zares čutili, ste želeli doprinesti drugim in pozabili nase ali pa se bali postaviti zase in tvegati nesprejemanje, delim tole vajo.

 

Potek vaje:

  • Pripravite si kup blazin ali drugih mehkih stvari.
  • Zaprite oči in se spomnite na situacijo, kjer ste šli onstran sebe ter naredili ali pustili nekaj, kar niste zares želeli. Povežite se z doživljanjem in v sebi izrečite jasen “Nočem!”
  • Ob tem udarite s peto ob tla ali vrzite blazino od sebe ali oboje.
  • Bodite pozorni kaj se dogaja ob tem v vas.
    Pustite občutkom, da se naberejo v večji meri, če se nabirajo. Iz stika s temi občutki ponovno v sebi izrecite “Nočem!”, udarite s peto ob tla in/ali vrtite blazino.
  • To ponavljajte toliko časa, da boste začutili morda najprej zdravo jezo, morda celo potlačeno agresijo in se ji ne upirajte temveč samo ponavljajte “Nočem!” in vajo.
  • Dovolite čustvom, da se ob tem izražajo. Ponavljajte dokler se ne zgodi notranji preskok in se čustva preobrazijo sama.
  • Ko se bodo čustva predelala, bo ostal večji stik s sabo, a s svojo resnico in svojo notranjo močjo.
  • Takrat odprite oči, če ste jih imeli prej zaprte in na glas izrecite “Nočem” iz novega stika s sabo ter bodite pozorni, kako se počutite v sebi sedaj.

 

Na tak način ste skozi vajo:

– predelali nekaj potlačenih čustev,
– si dovolili izraziti svojo voljo,
– si dovolili izreči besedo, ki ste si jo morda prepovedovali celo življenje,
– prišli ponovno v  večji stik s svojo močjo in pravico do mej ter samozaščite.

 

Vaše telo je vaše.

Vaše življenje je vaše.

Vaša energija je vaša.

Pravico imate reči  “Ne, hvala. Nočem. To mi ne doprinese/to mi ni v redu”.

Samo zato, ker ste.