Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Kako poteka terapija in koliko časa traja?
Terapija poteka individualno preko pogovora, skozi katerega klienta/klientko  vodim, da najprej dodobra osvetli težavo. Na podlagi le-te oblikujemo cilj, katerega bi rad/rada dosegel/a  (npr. se počutiti ljubljena, pomembna, razumljena, spoštovana v partnerskem odnosu).
Ko imamo cilj, se usmerimo v iskanje vzrokov, ki osebo ovirajo, da v skladu s svojim ciljem ne živi že ta trenutek in so običajno v obliki nekonstruktivnih mentalnih prepričanj oz. vzorcev, potlačenih čustev, prevzemanju nekonstuktivnih vlog in akcij itd. Proces iskanja ovir poteka v skladu z odprtostjo osebe in na empatičen način. Ko ovire najdemo, le-te prenesemo na realne življenjske situacije, da tako klient/ka sprevidi, kako in kje vse zavzema omejujoča prepričajna ter kakšno vedenje  je na podlagi njih razvil/a.
Skozi terapijo imam s klientom/klientko  stik na nivoju zavesti in ga/jo tako zaznavam kot potencial, kar je podpora pri soočanju z vsem tem, kar ta potenical trenutno omejuje, da ne bi zaživel v svoji polnosti.
Terapija traja  90 min.


Moram vnaprej vedeti kaj točno je moj problem?
Ne, ni nujno potrebno. Pogosto oseba samo ve, da ji nekaj v življenju ne teče po željenih tirih in se veča notranje nezadovoljstvo, šele na terapiji pa prepozna, kaj to nezadovoljstvo prav zares napaja.

 

Pri čem mi terapija lahko pomaga?Terapija vam lahko pomaga pri reševanju težav na osebnem nivoju (npr. nizke samopodobe in samozavesti, težav s prekomerno težo, aksioznosti in preseganju strahov ter stresa, težav na finančnem področju itd.), v medoesbnih odnosih (s starši, otroci, partnerjem), na poslovnem področju (npr. pri javnem nastopanju, v odnosu do avtoritev, prevzemanju novih izzivov itd.). Prav tako lahko z njeno pomočjo okrepite pot svoje individualizacije in aktualizacije in vam tako lahko pomaga pri ozaveščanju vseh svojih potencialov ter življenju iz njih, poglabljanju stika s svojimi potrebami in željami, poglabljanju zaupanja vase, doseganju še večjih dosežkov (na področju športa, posla, indivualnega osebnega razvoja, ...) itd.Koliko terapij je potrebno za napredek v življenju in kako pogosto jih je dobro obiskovati?
Število terapij je večinoma odvisno od globine same težave oz. njene razsežnosti ter od klientove odprtosti. V kolikor gre za težavo usmerjeno na ozko področje, včasih zadošča 3-5 terapij, v kolikor želi oseba spremeniti ključna prepričanja in tako svoje življenje veliko bolj generalno, je to seveda premalo. Terapije je najbolj priporočljivo obiskovati na 10-14 dni, da je vmes dovolj časa za prenos napredka v življenje. Klient/tka se vedno sama odloči kdaj in če se bo vrnila na terapijo in lahko proces prekine kadarkoli si to želi. Svobodna volja je ključnega pomena.Od česa je odvisen napredek v terapijah?
Kot že rečeno, je napredek v največji meri odvisen od stranke in njene odprtosti ter voljnosti soočanja z negativnostmi, katere nosi v sebi. Bolj kot si oseba srčno želi spremembe, hitreje ponavadi napreduje proces napredka. Ključna se pokaže tudi vztrajnost, da  ne preneha s terapijami ravno takrat, ko bi se bilo za večjo spremembo potrebno  soočiti z globjimi vsebinami nezavednega.  Osebi pomagam, da se neha vrteti v začaranih krogih, katere morda doživlja, ko se s težavo ukvarja sama, vendar je napredek vedno njena zasluga.Potrebujem za obisk terapij kakšno predpripravo, predznanje?
Za obisk terapije ni potrebna predpriprava. Pred terapijo izvedemo uvodni razgovor (običajno po telefonu), kjer skupaj ugotovimo ali je pristop transpersonalno kognitivne terapije tisti, s katerim si lahko  najbolj učinkovito pomagate preseči  vaše težave ali ne.

 


Lahko pri vas dobim tudi kakšna zdravila?

Ne, zdravila lahko predpisujejo psihiatri, sama pa ne izhajam iz te stroke.

Novo

lanki-75613403  Srečanje vadbene skupine za vadbo jasne komunikacije- KROGI   Srečanja z imenom Krogi so namenjena...
lankiV aprilski reviji ZDRAVJE  si lahko preberete obširen članek o Reikiju, njegovemu delovanju, etiki,...
dogodki-in-novice  Možnost nakupa DARILNIH BONOV Če bi radi podarili darilo, ki se ne poje, ne oveni, se ne pokvari,...