Zakaj je pomembno odpuščati?

Zakaj je pomembno odpuščati?

Ljudje se odpuščanja ponavadi lotijo tako, da prepustijo času čas, ob tem pa se pogosto zgodi le potlačevanje in navidezno olajšanje, ko nepredelane elemente psihe potisnemo v nezavedno.  

Čeprav so čustva, ko vzniknejo, samo odraz našega stanja (kažejo nam ali se dogajajo stvari v skladu z našo naravo ali proti njej), pa v splošnem velja, da je prijetna čustva zaželjeno kazati, neprijetna pa niti ne. Iz tega sledi, da se lahko že kot majhni otroci naučimo čustva potlačevati, jih morda celo zanikati (tudi pred sabo) in jih s tem shranjevati v svoje čustveno telo, kjer se sčasoma pokažejo kot blokade. 

Ob čustvenem dogajanju je ponavadi prisoten tudi um, ki ob vsem dodaja svoje sodbe in ideje, oblikuje konstrukte in v otroštvu celo temelje tega, kakšen postane za nas svet, ljudje v njem in mi sami. Skozi te vzorce in izkušnje potem zaznavamo svojo vsakdanjo realnost. Kot bi gledali skozi stara očala in videli ter doživljali le poznane barve in oblike. Pogosto smo s svojov realnostjo tako zlepljeni, da niti opazimo ne, da nosimo s sabo stara bremena, dokler ne začnejo vplivati na težave na telesni ravni oz. se ne začnejo kazati v življenju v novih zgodbah (sesuvajo se odnosi, življenje nasploh, nikakor ne uspemo napredovati, nismo prav zares zadovoljni s svojim življenjem, poglablja se neuspeh itd).

Delo na sebi in nasploh odpuščanje nam tako omogoča, da se postopoma znebimo notranjih blokad, zamer, nekonstuktivnih vzorcev, katere smo sprejeli za svoje in namesto trošenja energije za vzdrževanje »starega« dobimo nov zagon za življenje po svoji meri, več energije in postopno osvobajanje.  Ob tem se vzpostavlja psihofizično zdravje in ravnovesje. Nasprotno pa se ob kopičenju blokad in nepredelovanju stvari ohranja nizka vibracija, ki lahko vodi tudi do bolezni. 

 

Odpuščamo tako vedno zase. Četudi so naše bolečine zrastle v odnosih z drugimi, je to še vedno naša pot, naše prepreke, naš napredek in naša odločitev.